14 sept. 2024 Determinatiedag fruitrassen, landgoed Spijkerbosch bij Olst

Poster Determinatiedag oude fruitraasen
14 sept 2024

Determinatiedag appels en peren op landgoed Spijkerbosch

Tijd: za 14 sept. 2024 van 10.00 -16.00 uur
Adres: landgoed Spijkerbosch ingang: Eikelhofweg 27 Boskamp (Olst), parkeren in de oprijlaan tussen de bomen
Wat:
– pomologen (fruitdeskundigen) van het Nederlands Fruit Netwerk determineren uw fruit
– Stichting IJsselboomgaarden organiseert deze dag en geeft informatie en advies over het beheer van uw boomgaard en over meer biodiversiteit in uw boomgaard.
– Op het landgoed is een boomgaard met verschillende soorten fruitbomen. De eigenaar vertelt u graag over zijn boomgaard.

IJsselstreek als fruitgebied

De fruitteelt in de IJsselstreek ontstond rond 1880. Hoogstamfruitbomen vielen goed te combineren met het weiden van vee. Het areaal aan fruitbomen groeide snel in de jaren twintig. In de jaren zestig en zeventig verdwenen de boomgaarden door specialisatie in de landbouw. In de afgelopen 25 jaar zijn er door particulieren in het buitengebied weer vele jonge hoogstamfruitbomen aangeplant. Een goede ontwikkeling voor een mooi landschap en voor de biodiversiteit . Hoewel deze jonge fruitbomen vaak van oude fruitrassen zijn, missen we toch nog veel oude rassen.  Mooi zou zijn als we via deze determinatiedag weer oude zeldzame rassen vinden.  

Oude fruitbomen, heeft u de Prinses Marie?
Heeft u oude fruitbomen (van ca. 100 jaar oud) neem dan vooral van deze bomen vruchten mee, ook als u de naam weet. De pomologen zijn op zoek naar oude fruitrassen. Zij hopen de Prinses Marie te vinden en vragen daarbij uw hulp.

Op zoek naar de naam van het fruitras van uw fruitboom?
Breng per boom 5 tot 10 gave vruchten (appels of peren) mee. Een team van pomologen (fruitdeskundigen) proberen de rasnaam te achterhalen.

Jongere fruitbomen
Als u de naam van jongere fruitbomen niet weet kunt u ook hiervoor bij de pomologen terecht. Breng hiervoor ook 5-10 vruchten per boom mee.

Nederlands Fruit Netwerk
Het netwerk maakt zich sterk voor het behoud van de oude Nederlandse fruitrassen. In samenwerking met de Wageningen Universiteit zijn de afgelopen jaren al veel zeldzame Nederlandse fruitrassen opgespoord en in de genenbank/ boomgaard in Randwijk aangeplant. Zo worden eigenschappen als vruchtkwaliteit, ziekteresistentie, groei en andere genetisch bepaalde kenmerken van deze oude rassen vastgelegd. De genenbank wordt gebruikt voor het vermeerderen (dmv enten) en behoud van historische rassen. Meer weten over het speuren naar oude rassen kijk dan deze video.

Stichting IJsselboomgaarden

De stichting organiseert deze dag. U kunt er met uw vragen over uw boomgaard terecht. Dit jaar bracht de stichting een ‘wegwijzer voor meer biodiversiteit in de hoogstamboomgaard’ uit. De wegwijzer biodiversiteit is evenals het boekje Appels en Peren over de geschiedenis van fruit in de IJsselstreek deze dag te verkrijgen (of via de website) evenals nestvogelkasten. Heeft u appels en/of peren over, word dan donateur van Iessel cider.